BLACK FRIDAY SALE !!!

Hoe droog je bloemen? DIY

In deze blog leggen we je uit hoe je eigen bloemen kunt drogen. Krijg hier antwoord op alle vragen.
  • Hoelang moet ik bloemen drogen?
  • Welke bloemen zijn geschikt om te gaan drogen
  • Waar kan ik mijn bloemen laten drogen?


Hoe lang moet ik bloemen drogen?

Bloemen drogen is niet zomaar gedaan dit heeft veel geduld nodig. Wanneer je dit met beleid en geduld doet kan je zelf een super mooie droogbloemenboeket met mooi eind resultaat krijgen. Hoe lang de bloemen moeten drogen is afhankelijk van meerderde factoren. Denk hierbij aan de ruimte waar je de bloemen droogt, de soort van de bloem en de grootte van de bloem. Bloemen drogen kan wel één tot acht weken duren. Het is dus een proces van uitproberen, hoe vaker je dit doet hoe makkelijker je weet welke bloemen het snelste drogen en welke plek of plekken in jouw huis het beste zijn voor het drogen van bloemen!

Kan ik bloemen drogen in de magnetron of oven?

Voor de mensen die gewoon geen geduld hebben is er ook een optie om je bloemen te drogen in de magnetron. Maar dan is de vraag, is dit wel een goed idee?

Voor deze methode heb je Silicagel nodig. Dit zorgt ervoor dat de bloemen in een goede vorm gedroogd worden.
Gebruik een grote bak die bestendig is voor de magnetron waarin je bloemen passen. Bedek de bodem van de bak met silica gel en zet de bloemen er omhoog in. Doe daarna een beetje silica gel over de bloemen heen.

Daarna kan de bak met bloemen in de magnetron. De temperatuur en tijd is afhankelijk van de soort bloem die je droogt, dus deze stap vereist een beetje proberen en aftasten. Pioenrozen kunnen bijvoorbeeld meer warmte verdagen dan madeliefjes die zijn een lagere temperatuur nodig. Start de magnetron 1-4 minuten op iets hoger dan ontdooien. Om er zeker van te zijn dat een bloem goed droogt is het handig om regelmatig te controleren. Mocht het nodig zijn, kun je de hitte en de tijd aanpassen. Reinig na het drogen de bloemen van de silica gel en sproei ze in met acrylspray.

Ook al is dit een snelle manier is om je bloemen te drogen zitten er helaas ook nadelen aan. Zo is het een van de duurste methoden om je bloemen te drogen. Het is ook verschrikkelijk om de bloemen schoon te maken. En de houdbaarheid van de methode met silicagel is vele malen korter dan luchtdrogen. Het is dan een overweging die je maakt als je vergelijkt met bloemen drogen in de lucht (dat is namelijk gratis) en wat uiteindelijk het meest natuurlijke resultaat geeft.

 

Welke bloemen zijn geschikt om te gaan drogen

Niet alle bloemen zijn geschikt om te gaan drogen. Er zijn heel veel bloemsoorten die erg veel vocht bevatten, bij het in de lucht drogen van bloemen wil je niet met deze bloemen doen. Bij deze bloemen zal het namelijk heel lang duren voordat de bloem helemaal in gedroogd is, en er is een kans dat de bloem gaat rotten als ze niet goed gedroogd zijn.

Droogbloemenbouquet Lily

Bloemen zoals Hydrangea (Hortenisa), Lavendula (Lavendel),  Delphinium (Ridderspoor), Rosa (Rozen), papaver, graanachtige bloemen zijn goede bloemen om mee te beginnen. Ook grassoorten zijn ideaal om te drogen. Deze bloemen hebben houtachtige en sterke/stevige stengels en zullen daardoor snel drogen. Hierdoor blijven deze bloemen in tact en gaan ze niet rotten.

 

Bloemen drogen kan je als volgt doen

Maak kleine bosjes van je bloemen en hang ze op de kop op een plek waar geen of weinig zonlicht komt. Hierdoor blijft de kleur van de bloemen het mooiste. Voor het mooiste en beste resultaat hang je de bosjes op een warme plek waar je tevens ook goed kunt ventileren. Dit kan bijvoorbeeld in een schuurtje bij de cv ,een lege kleren of voorraad kast of gewoon op zolder. De bloemen zullen elke week steeds meer uitdrogen en verkleuren. Wanneer de steel nog flexibel is en kan bewegen, is de bloem nog niet droog genoeg. Wacht dan net zo lang tot de bloemen stevig en bros aanvoelen.

Binnen een aantal weken gaan de bloemen droog genoeg zijn voor te verwerken in een boeket. Kies een leuke vaas waar je droogboeket mooi in uitkomt, heb je nog geen mooie vaas bekijk ze dan hier bij de collectie van Droogbloemenbouquet.
Nu je een mooi boeket zelf hebt gedroogd kun je maanden lang genieten van je droogbloemen boeket.

Mocht dit toch teveel werk zijn en je bent echt ongeduldig, dan kun je altijd een leuk droogboeket bestellen op Droogbloemenbouquet.nl